Spoiler Alert: Alle molacties en aanwijzingen van de Mol 2018

We weten eindelijk het antwoord op de vraag: Wie is de Mol? Dit zijn molacties én de hints en aanwijzingen in de richting van de Mol!

De Mol is Jan Versteegh.


Molacties:
– Belde in de eerste aflevering in de laatste minuut van de opdracht met Art voor informatie die allang bekend was. Hiermee belde hij 1.000 euro uit de pot.
– Nam de leiding in de graafopdracht, waardoor hij verkeerde instructies kon geven.
– Liet de opdracht met de zoektocht in de stad mislukken, waardoor 1.500 euro niet in de pot kwam. Zei zelfs over de telefoon nog dat hij dit niet erg vond, maar Stine hoorde dit niet.
– Liep zonder vermomming langs toen Art in het park de vraag stelde ‘Wil je nu al weten wie de Mol is?’
– Streepte met een ‘M’ het woord ‘Mol’ weg in de woordzoeker.
– Deed rustig aan in de opdracht in het verloren hotel. Verscheurde en verstopte 500 euro, wat niet de pot belandde.
– Laadde in de verhuisopdracht in het begin de auto zo vol mogelijk, zodat hij daarna geen persoon mee kon nemen.
– Verstopte in de opdracht met de control room onder het toezicht van de camera een aantal lampen.
– Maakte in de treindopdracht een muur aan dozen. Gooide ook twee pakketten de trein uit.
– Haalde kleuren en landen door elkaar in de raftopdracht, en sprong uit de raft wat de groep veel kokers kostte.
– Wisselde een puzzelstuk in de auto-opdracht, terwijl hij wel het goede antwoord wist.


Hints en aanwijzingen:
Dit seizoen zat weer vol met verborgen aanwijzingen naar de identiteit van de Mol.
De afleveringstitels wijzen als vanouds allemaal naar de Mol.

De titel van aflevering 1 is “Een verhaal apart”. Tijdens het in beeld verschijnen van deze titel vertelt de Mol als voice- over over de start van het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? Een apart verhaal. En zeker in deze vertellende vorm.
In diezelfde aflevering zegt de Mol in de taxi onderweg naar de locatie van de kluis: “M 18. Thanks Art. Dat wist ik al”, een verwijzing naar zijn voorkennis en dus naar zijn identiteit. Je ziet de Mol in het café ook de letter M uitbeelden met zijn handen wanneer hij aan een medewerker vraagt of en waar er een gouden boog te vinden is in Kiev. Wederom een aanwijzing naar de identiteit van de Mol. En op het schaakbord staat de witte koning op positie D1, wat op de landkaart van alle kandidaten het vak is waarin Kiev ligt. De stad waarin de Mol zich bevindt.

“Wisseltruc”, de titel van aflevering 2 refereert aan de Mol die tijdens de opdracht “wisselgeld” als eerste oppert om de € 10 briefjes per twee op het bord te spelden. Door dit gesjoemel met geld zijn er niet genoeg plusbiljetten om al de vakjes te bedekken.
Bij de opdracht “aanschuiven” in het theater kiest de Mol ervoor om voor geld in de pot te spelen in plaats van naar de loge van Ron te gaan. Dat terwijl de Mol weet dat hij, en dus ook de rest van de groep fout zit. De Mol misleidt zo bij een geldtransactie, de letterlijke betekenis van “wisseltruc”. Het meest bizarre dilemma waar de kandidaten tijdens de “niets is wat het lijkt” opdracht in aflevering 4 voor staan is het beantwoorden van de vraag: Wil je nu al weten wie de Mol is? Of de vraag nu met een “ja” of “nee” wordt beantwoord, de Mol besluit om bij alle kandidaten vlak langs te lopen. Toch ziet niemand de Mol. Net zoals niemand de verborgen aanwijzing in de vraag ziet. Als je alle beginletters neemt van de woorden uit de zin: WJNAWWDMI en daar WIDM (de afkoring van Wie is de Mol?) vanaf trekt houd je de volgende letters over: WW en JAN. Het WachtWoord op deze vraag is JAN.
De titel van de aflevering; “vooruitzicht” – dat letterlijk “de oplossing niet zien” betekent – refereert aan het feit dat de Mol bij iedereen langsloopt maar niemand dit ziet en er een oplossing zit in de vraag: Wil je nu al weten wie de Mol is? wat ook niemand van de kandidaten is opgevallen.

In aflevering 5 is de juiste oplossing van de opdracht “woordzoekers”: Streepte de Mol de Mol weg? Het antwoord op die vraag is; ja, want dat doet de Mol. Een verborgen aanwijzing naar zijn identiteit. Deze Mol doet er bovendien nog een schepje bovenop door het woord “Mol” niet zomaar door te strepen maar met de letter M, van Mol. En omdat de woorden “de Mol” twee keer in de oplossing voorkomen, komt ook de naam van de Mol; Jan, als enige twee keer in de puzzel voor. De Mol heeft duidelijk andere visies dan de rest van de kandidaten op de opdracht “woordzoekers”, wat refereert aan de titel van de aflevering “zienswijzen”.

De titel van aflevering 6 was “verlost”. De Mol wordt als eerste verlost uit een kamer bij de opdracht “sleutelpositie”. De Mol wordt verlost van het meenemen van iemand tijdens de opdracht “lada’s met lading” omdat hij zo goed zijn best doet bij de eerste keer pakken door voorkennis over de opdracht. En de Mol is de eerste die verlost wordt van het zien van zijn scherm tijdens de executie bij de opdracht “Groen/Rood”. De Mol is bij deze laatste opdracht ook degene die als antwoord op een vraag van Art de cijfers “1” en “8” uitspreekt, een verwijzing naar de Mol van seizoen 18.

“Schijn Werper”, de titel van aflevering 7 refereert aan de Mol die tijdens alle opdrachten doet alsof hij erg zijn best doet maar dat eigenlijk niet doet. Bij “oplichten” verzaakt de Mol met de lampen opdracht waar hij ook nog eens letterlijk in de schijnwerper komt te staan nadat de eerste lamp is ingedraaid. Bij “praten als brugman” is de Mol de enige die niet schildert. En bij “per ongeluk” bouwt de Mol een molshoop van de blauwe pakketten. De Mol houdt tijdens deze laatste opdracht ook een rood pakket in zijn hand met daarop de naam van het eindstation; Tsemi, wat een anagram is van “It’s me”. Erboven staat in het Georgische schrift de naam van de Mol, Jan. Bij de wrap blijken er twee rode pakketten niet bezorgd te zijn. Wiens schuld? It’s me, Jan.

Bij Vardzia is de Mol degene die meezingt met de zanggroepen. De titel van de achtste aflevering “gelijkgestemd” refereert hier aan.

Aflevering 9 heeft als titel “finalist” wat letterlijk laatste betekent. Het verwijst naar de Mol die de laatste is bij de opdracht “maneschijn” waarvan de maan goedgekeurd wordt. Daarnaast komt hij als laatste aan bij de opdracht “Tabatskuri”. En om alle twijfel weg te nemen pakt de Mol wel het geld bij de finale-test maar komt hij zonder envelop aan bij de testcomputer. Dit in tegenstelling tot Ruben die wel met de envelop op zijn tafel aan het testen is. En de eindtijd van de finale-test van de Mol; 11:07. Bij elkaar opgeteld 18. Een laatste verwijzing naar de Mol van Wie is de Mol? seizoen 18.


Check ons op Facebook! Hier vind je het Molboekje. Zelf Wie is de Mol spelen? Dat kan! Bekijk hier het Wie is de Mol Bordspel.

50 gedachten over “Spoiler Alert: Alle molacties en aanwijzingen van de Mol 2018”

 1. En Waar is die zin? jammer dat Art niet heeft besproken waarom hij die zin niet heeft uitgesproken op het einde van de eerste aflevering ik zie dat ook nergens terug waarom dat niet is gebeurd, dat de mol nooit naar huis hoeft had dus gewoon uitgesproken moeten worden, want Jan zat bij degene die z’n scherm te zien kregen, als Art het gewoon had uitgesproken was het ook niemand opgevallen, blijft een beetje vreemd voor mij.. maaargoed, was een leuk mooi spannend seizoen met een super geweldige mol 🙂

  1. Kan het misschien zijn omdat ron de volgende aflevering weer een kans had om er in te komen dus eigenlijk niemand er uit moest,want ron ging pas aflevfing 2 er echt uit

  1. Normaal moet die daar ook maar de koning stond op d1 en de mol is in dit geval de koning van het spel en die d1 verwijst weer naar kiev en omdat het anders de hint ook niet klopte

 2. Jammer dat ze tegenwoordig niet meer in de studio bespreken welke hints je naar de mol hadden kunnen leiden, want dan kunnen mensen er tenminste nog over een discussie gaan. Want laten we eerlijk zijn: Jan heeft het erg goed gespeeld, maar dit seizoen van WIDM is óók het seizoen waarin de kijkers vrijwel massaal voor de gek zijn gehouden. Veel van bovenstaande hints heeft de kijker nooit kúnnen zien – omdat het nooit is uitgezonden – en de overige hints hadden net zo goed op andere kandidaten kunnen slaan.

  Ook worden een heleboel dingen niet uitgelegd waarom dat nu precies in WIDM moest: ik las hierboven het weglaten van de zin “Behalve de mol, die hoeft nooit naar huis”, maar ook de silhouetten boven het gebouw in aflevering 1 en achter Jean-Marc in aflevering 2. Wat ook nog niet is uitgelegd: hoe konden sommige kandidaten hun kamernummer al weten in de hotelopdracht?

  Wat mij betreft mogen ze in volgende seizoenen wel wat meer hints erin stoppen die álléén op de mol betrekking hebben (als je iedereen met die hints kunt invullen, dan heeft het ook geen zin), en gaan ze in de studio minder praten met alle kandidaten (25 minuten vooral keten en giebelen kan mij niet zo heel erg boeien), en schenken ze meer tijd aan het doorlopen van alle mol-acties én de hints.

  Kortom: ik ben nog helemaal in dubio. Jan heeft het geweldig gespeeld, maar nog nooit heb ik WIDM zo globaal met de hints gezien. En dat laatste zorgt er toch een klein beetje voor, dat ik dit seizoen een beetje in mineur eindig.

  1. Helemaal mee eens, volgende keer wat meer tijd besteden in de live uitzending aan de hints en niet aan het keten en giebelen. Nu kon je achteraf op internet de verborgen aanwijzingen bekijken maar de website lag plat dus met een ontevreden gevoel naar bed. De finale zou veel uitgebreider en langer kunnen waarin alles maar dan ook alles wordt besproken.

  2. Mee eens, ik zou ook graag de molacties en hints terug zien. ..en als je op andere kandidaten zit kun je idd ook veel hints naar hun woorden koppelen….

  1. Daarom is Ruben de winnaar: wat heeft hij het goed gespeeld! Iedereen (ook zijn collega-kandidaten) in de waan laten dat hij de mol is.

 3. Wat ik vooral erg grappig vind, is dat Olcay dus alleen de finale zat omdat iedereen (behalve Ruben) op de verkeerde mol zat (nl. Ruben), maar zij op de test niet de goede antwoorden voor Ruben invulde en dus per ongeluk ook wel eens iets op Jan invulde en het daarom “beter” deed dan de kandidaten die keurig alles in hun molboekje hadden staan…

 4. Helemaal eens met RB hierboven. De extra toelichting kan ook in een extra uitzending de dag er na ofzo… want ik snap dat het uurtje nablaten van alle net-niet winnaars ook moet gebeuren en wel hilarisch is :).

 5. Jammer dat er geen hints meer in zitten die via kleding, uithangborden, reclameborden etc er niet meer in zitten. Je blijft toch de omgeving ook in de gaten houden.

 6. Bij de telescopen zagen olcay en ruben geen volle maan en jan zag een volle maan. Was dit een aanwijzing of niet? In werkelijkheid is dit onmogelijk

 7. In de 2e aflevering op de markt was de weerspiegeling van Jan te zien in de zonnebril van een koopman. Hierdoor wisten wij na afl. 2 al dat Jan de mol was.

 8. Wel een beetje verwarrend dat juist jan heel fanatiek bezig was om Ron niet terug te laten keren in het spel.
  Terwijl Ron terug laten keren ,de pot geld gekost zou hebben .

 9. Wij hebben Jan ook in aflevering 2 in de zonnebril gezien bij de marktopdracht en daardoor wist ik zeker dat Jan de Mol was. Niemand gelooft me echter, dus ik vind het wel heel jammer dat deze aanwijzingen niet meer besproken worden. Want ook al wist ik wie de mol was, ik ben toch wel benieuwd welke aanwijzingen er nog meer waren die we als kijker hadden kunnen zien.

  1. Met alle respect, maar dat kun je niet zeker weten, blijft toch een gok.
   Zo was de weerspiegeling van Olcay te zien in het water tijdens laatste opdracht, en er is echt maar 1 mol 😉

 10. Ik heb in 1van de afleveringen, een boer(j in kaartspel) en daarna een steenbok (sterrenbeeld van Jan)gezien. Ik lees hier eigenlijk niets over terug. Dit was voor ons DE aanwijzing naar Jan. (Geluk? )

 11. hoi hoi, ik kijk niet zo vaak ” wie is de mol ” want daar heb ik vaak geen tijd voor maar is er maar 1 mol in dit hele seizoen? want als je het hebt geraden zou ik denken dat het seizoen gewoon door gaat en dat je weer een nieuwe mol hebt waarom is dat dan niet zo? het zou toch prima kunnen? mag ik snel antwoord want ik snap er geen snars ( meer ) van!

  alvast bedankt

  met vriendelijke groet, Lieke Booij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *